Åtvidabergs Hundklubb - ÅHK

Nyheter

Katalog utställning 25 november 2023

Här kan du läsa och ladda ner katalogen för dagens utställning 

PDF

Vi önskar alla utställare lycka till.

 


PM och rasfördelning Utställning 25 november

Nu finns PM och rasfördelning tillgängligt att läsa.

Katalogen kommer att publiceras här på hemsidan på utställningsdagens morgon.


Kennelhosta

Just nu sprids Kennelhostan bland våra hundar.

Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för en självläkande, övergående hosta hos hund orsakad av virus och/eller bakterie. Kennelhosta är vanligt förekommande hos hundar, särskilt hos hundar som umgås i grupp. Påvisar hunden symptom på kennelhosta ska man inte besöka rastgårdar, träningsplaner eller liknande 2 veckor från att hunden börjat visa symptom.

SymtomTypiska symtom är plötsliga hostattacker som succesivt minskar i intensitet. Hosta kan kvarstå i varierande grad i någon eller några veckor. Hundarna kan till en början hosta så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Ofta har hunden också en kort febertopp när host-perioden börjar. Hostan kan vara ihållande och besvärlig, men det är mycket sällan vaccinerade hundar blir allvarligt sjuka av kennelhosta. 
 

Smittspridning Den vanligaste smittspridningen är att en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund så att smittämnen kan överföras via nos-nos kontakt eller via hosta/nysning. Smitta kan också överföras via gemensamma vattenskålar eller föremål som hunden tar i munnen. Smittämnen kan överleva en kortare tid utanför hunden, på ytor och föremål, och på så sätt sprida sig vidare.

Har du varit i kontakt med en hund som är sjuk i kennelhosta kan det finnas risk för att smittämnen förs vidare genom indirekt kontakt, alltså via kläder eller händer.
 
Vaccination: Hunden bör vaccineras varje år mot "Kennelhosta" för att ha ett så bra skydd som möjligt. Trots vaccination kan hunden insjukna, men blir då oftast inte lika sjuk.
 
Inkubationstid: Om din hund träffar en "sjuk" hund tar det 4-10 dagar innan den uppvisar symtom. Så under den tiden ska du hålla hunden isolerad från andra hundar, så den inte för smittan vidare till andra hundar. Hunden kan alltså bära på smittan upp till 10 dagar utan att själv vara sjuk eller visa symptom. 
 
Vad gäller på hundklubben: 
Hunden får inte vistas på klubbens område eller i klubbstugan. Undvik även att rasta den runt klubben, då det är många hundar som visstas här. 
Vid symtom - håll hunden isolerad i minst 2 veckor från att den först visat symtom. 
Träffat sjuk hund / hund som senare insjuknat - Har din hund träffat en hund med kennelhosta eller en hund som inom 10 dagar insjuknat ska du hålla hunden isolerad i minst 10 dagar från tillfället ni träffade den andra hunden. 
 
Meddela också dina hundkompisar om din hund blir sjuk, så att vi kan hjälpas åt att hindra smittspridning. 
 
 (Källa SVA)

Nyhetsflöde för ÅHK på facebook

Inlägg i nyheter

«november 2023»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Arkiv
2024
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 • 2022
  2021
  2020
  2019