Åtvidabergs Hundklubb - ÅHK

 

 

Grundkurs i jaktapportering – Apportering till vardag och fest

Att träna jaktapportering med sin fågelhund är något av det roligaste som finns! Det här är en kurs för dig som vill lära dig grundfärdigheterna i apporteringsarbetet och jaktlydnaden för retriever och spaniel. Även stående fågelhundar eller andra raser med intresse för apportering är välkomna.

Med klickertänket som bas tränar vi våra hundar på ett lustfyllt och roligt sätt. För att lära våra hundar de färdiga momenten så måste vi börja i mindre skala och lära in varje delmoment för sig och sedan kedja ihop momenten. All inlärning är positiv och lekfull och kursen fungerar för hundar i alla åldrar – från valp till senior. Övningarna anpassas efter varje hunds nivå.

Du behöver inte ha några förkunskaper för att gå kursen. Dock rekommenderas du att skaffa någon av böckerna ”Valpträning till vardag och fest” eller ”Apportering till vardag och fest” och läsa lite innan kursen.

Kursen inkluderar följande moment:

  • Avlämningar
  • Jaktfot
  • Stadga
  • Stoppsignal
  • Närsök
  • Dirigering

Under kursens gång kommer vi att arbeta med grundfärdigheterna för dessa moment och vi kommer även arbeta med störningar – ett sätt att kvalitetssäkra momenten och få engagerade och säkra hundar.

Vi kommer inte arbeta med det stora söket eller uppflog under kursen.

Eftersom gruppen är liten finns stor möjlighet till att arbeta utifrån individuella behov.

Instruktör är Jenny Nolhage som själv har tre labradorer i olika åldrar. Hon har tidigare hållit flera grundkurser för Labradorklubben i Västmanland, Vadstena, Motala och Boxholms brukshundklubbar men även för Klickerförlaget. Tidigare kursdeltagare har i sina utvärderingar sagt ”ödmjuk och vänlig, men med klara instruktioner. Jättebra!”, ”duktig på att se varje person och hund och anpassa övningar och instruktioner efter just dem”, ”pedagogisk kursledare som kunde referera till praktisk jakt och omsätta det till övningarna”, ”generös med uppmuntran”.

Datum och tid: söndagarna 17, 24 och 31 juli, kl 13-16.30

Plats: Åtvidabergs hundklubb

Instruktör: Jenny Nolhage som har gått Klickerförlagets instruktörsutbildning i ”Apportera till vardag och fest”.

Kostnad: 1500kr för ÅHK medlemmar, 1700kr övriga. 

Anmälan: Anmälan är bindande, vid eventuell avbokning återbetalar vi om ersättare finns. Anmäl snarast   2 platser kvar

Antal deltagare: Max 8 deltagare. 

Hundarna: Kursen är öppen för retrievers och spaniels i alla åldrar och passar lika bra för valpar som den lite äldre hunden. Stående fågelhundar och andra raser med intresse för apportering kan också delta.

Boken: Böckerna Apportera till vardag och fest eller Valpträning till vardag och fest kan beställas direkt från Klickerförlaget eller från t ex Ad Libris. Det finns även en studiehandledning till boken som kan vara bra att ha för den fortsatta egna träningen.

Praktisk information: Deltagarna kommer få ett pm med praktisk information ca två veckor innan första kursdagen.